FrontPage Express i Öğrenmek
istiyorsanız İlk once kendinize bizden Bir Çay soyleyın ve sıkılmadan yazı
dizimizi okuyunuz. Yazı Dizimizi Sonuna Kadar Okuyunca Web Sitesi Yapmanın O
kadar da zor bir şey olmadığını sizde anlıyacaksınız.
Frontppage Express Programı
Windows98 ile bareber bilgisayarınıza yuklenmektedir. Sayet Sizde Yoksa
Programlar Bolumunden Download Edebilirsiniz. Frontpage Express Programı
Kullanması En Basit Site Yapım Programlarından Bir tanesidir.Türkçe Windows
yuklemis iseniz FrontPage Expres Programınızda Türkçe dir..Programı Bilgisayarımızda Nasıl Bulucaz ?
Programı Bulmak İçin Bilgisayarınızın Baslat/Programlar/İnternetExplorer/Forntpage Express Bolumunden Bulabilirsiniz. Bu yerde Yoksa Masa üstünden Bilgisayarıma Tıklayın. C dairektorunden Program Files bolumune Gelin.Program Files Klasorundeki FrontPage Express Klasorunu Açın.FrontPage Express Klasorunun içinden Bin adlı Klasoru Açın. Bin Adlı Klasorun içinde Fpxpress.exe dosyasına tıklayın. Program Açılacaktır. Her zaman bu kısıma gelip Programı Açma Zahmetinden Kurtulmak için Fpxpress.exe dosyasına sağ clık yapın ve masa üstüne gonderin. Bir Dahaki Açılısları Masa Üstünden Açarsınız.
Programı Nasıl Kullanıcaz ?
Programı Açtınız. Karsınıza Program Çıktı. Web Sitesi Yaparken İlk kural index.htm dosyasını olusturmaktır. Web Sitenizi Yapmadan once Belgelerimde Websayfam adlı bir klasor olusturunuz. Yaptığınız Web Sayfalarını , resımleri , javaları vs hepsini bu klasorde toplucaz.
001... Programın En Üstünde Dosya yazan Yer Var . Buradan Dosyamız ile ilgili işlemleri yaparız. Bir kere tıklayınız. Alt dokumanlar çıkacaktır. Alt Dokumanlarda ilk sırada Yeni Yazan Yer Var. Buradan Yeni Sayfa Açarız. İkinci Sırada Aç Var . Buradan ise Daha onceden yaptığımız bir web sayfası var onun üstünde değişiklik yapacak ekleme yapacaksak burayı tıklar. Düzeltme yapacağımız htm dosyası nerde ise onu bulur ve açarız. Düzeltmeyi yaptıktan sonra kaydet e basar. İşlemimizi Bitiririz. Üçüncü Sırada ise Kapat Var. Kapat a tıklarsak Frontpage Express Üzerinde Çalısma Yaptığımız Sayfayı Kapatmıs Oluruz.Çalısma Yaptığınız Sayfayı Kaydetmeden Kesınlıkle Basmayınız. Bu kapat ile Fazla da işiniz olmayacak sahten.. Dorduncu Sırada ise Kaydet Var.Sayfanızı Daha onceden Kayıt etmıs iseniz. Yazıya tıkladığınız gibi kayıt olur. Sayet yapmıs olduğunuz çalışma yeni ise ve kaydet yazısına tıklarsanız. Size Nereye Kaydetmek istediğinizi soran Bir tablo Çıkar. Buradan Dosya olarak Kaydete Tıklayınız. Kaydetmek istediğiniz klasoru bulunuz. Ornek Belgelerim içindeki daha once hazırlamıs olduğumuz websayfam klasorune kaydedebilirsiniz.Kaydederken yaptığınız ilk sayfa yani ana sayfa ise index adını veriniz. Nedeni ise Siteye sayfalarınızı attığınızda site ilk once index dosyasını arar bulur ve index adlı dosyayı açar. Beşinci Sırada ise Farklı Kaydet Bulunmaktadır. Buraya Tıklarsanız otomatik olarak nereye kaydedeceğinizi soran Tablo Karsınıza Çıkar. Baska bir klasore veya aynı yere kayıt yapabilirsiniz. Farklı isim vererek. Altıncı Sırada Tümünü Kaydet Yazısı Vardır. Burasını kullanmayınız Yedinci Sırada Sayfa Ozellikleri Vardır. Buraya tıkladığınız zaman Karsınıza Bir tablo çıkar. Buradan Genel Bolumunden Yaptığınız Sayfanın Üstte Gorunen Yazısını Ayarlayabilirsiniz. Artaalan Bolumunden Sayfanızın Backgraundunu yani arka rengini ayarlayabilirsiniz. Veya Yaptığınız koprulerin Hangi renk olması gerektiğini veya yazdığınızın metinin yazının hangi renk olması gerektiği ayarlarını yapabilirsiniz. Kenar Boslukları ile Ozel Bolum fazla işinize yaramayacağı için açıklama yapmıyorum.Sekizinci Sırada ise Sayfa Yapısı Vardır. Buradan sayfanızı Yazıcıya yazdırmak gibi niyetınız varsa yazıcı ayarlarını yapabilirsiniz. Dokuzuncu sıradaki Baskı on izleme Sayfanızı daha değişik açılardan gormenizi sağlar. 10cu sıradaki Yazdır ise Sayfanızı yazıcınız varsa yazıcıya yazdırmanızı sağlar. Onuncu sıradan sonraki yazılar sizin yapmıs olduğunuz onceki web sayfalarınızdır. Daha cabuk açmanız için en son çalıstığınız dort htm dosyası buraya kayıt edilir. Onbirinci Sırada ise Çıkıs yazısı ile Programdan Çıkabilirsiniz.
002... Dosya Yazan yeri Açıkladık Sıra geldi Onun sol yanında bulunan Düzen Bolumunu Açıklamaya ; İlk sırada bulunan Geri al yazılan ve yenilenemez bolumlerini karıstırmayın. Kes bolumu yazının üstünden maouse ile gecer ve kes yazısına tıklarsanız. İlgili yazıları siler. Yapıstır ise Kopyaladığınız yazıyı imlec in durduğu yere yapıstırır. Temizle İse Kes ile aynı işlevi gorur. . Tümünü Sec Sayfanın hepsini secer ve isterseni sayfanın hepsini silebilirsiniz. Bul ise Aradığınız kelimeyi bulmanızı sağlar.Değiştir Kelıme Değiştirmenizi Sağlar. Yer imi okadar onemli değil.Kopru Yazısı ise bir link yapmanızı sağlar.Yazı tipi ve ozellıklerinden Sayfanın Yazı tipini Ayarlayabilirsiniz.
003... Düzen Yazan Yeri Açıkladık Sıra Geldi onun sol yanındaki Gorunum Yazan Bolumu Açıklamaya; Burada Standart Arac Cubugu nu tıklı hale getirirseniz. Programın En altındaki Kucuk bar çıkar. Biçimlendirme Arac Cubugu ise Yazı ayarlarını gosterir.Form Arac Cubugu ise Sayfanıza yapacağınız Formlar için kullanılan bolumu gosterir. Durum Cubugu ise Biçimlendirme arac cubugu ile aynı işlevi gorur.Biçimlendirme İmlemi Gizli bolumunu tıklı hale getirir.Yenile ise Sayfayı Yeniler. Html ise yaptığınız sayfanın html kodları biçimde gormenızı sağlar html ye meraklı arkadaslar bakabilir.
004... Gorunum Yazan Yeri Açıkladık . Sıra Geldi onun yanındaki Git Yazan yeri Açıklamaya ; İlk sıradaki Geri yazan yer geri sayfaya gitmemize sebeb olur. yenıden Git yazan yere bakarsak bu seferde ileri yazan yer çıkar. Posta Outlook Expressi açmamızı sağlar. Haberler Outlok Expresden Haber okumamızı sağlar.Adres Defteri Bilgisayarmızdaki Adres Defterimizi Açmamızı Sağlar. İnternet Çağrısı ise Netmeting i açmamızı sağlar..
005... Git Yazan Yeri Açıkladık. Sıra Geldi Onun yanındaki Ekle Yazan yeri Açıklamaya ; İlk Sıradaki Kes Dosya yazan yerdeki kesın gelişmiş halidir. Yatay çizgi ise Yazı aralarınıza Yatay Çizgi Koymanızı Sağlar i
Simge ise Değişik yazı sembolu koymanızı sağlar. Açıklama Bolumu bi işe yaramaz. Resim Bolumu ile Sayfanıza Resim Ekleyebilirsiniz.Tıkladığınız takdirde Size resimin nerde olduğunu soran tablo karsınıza çıkar.Goz At yazısına tıklayıp .jpg veya gif uzantılı resiminizi belgelerim içindeki web sayfamdan bulup Seciniz. Ve Acınız.
Burada Yapılan en çok hata ise sayfayı sitenize atıyorsunuz ve resimi atmıyorsunuz. Resımide siteye atınız ve resımın üstüne sağ clık yapıp Goruntu ozelliklerinden Genel bolumunden Goruntu kaynağının File\\Belgelerim gibi olmamasına dikkat ediniz.Sadece resımın adı ve uzantısı olsun. ornek : animetidef.gif gibi. Sayfa Sitede Açılırken Resımde sitede olduğundan Site sayfadakı resımı bulacak ve açacaktır. Video yazan yazıya tıklarsak avi uzantılı vidolarımızı sitede yayınlatabiliriz. Vidoyuda siteye atmayı unutmuyoruz. Ses Bolumunden ise Sitemize istersek Ses de ekleyebiliriz.Wav uzantılı sesi seciyoruz. Ve Seside sitemize upload yani atmayı unutmuyoruz.Dosya yazısı Fazla bir işimize yaramaz.Web bot bileşeni sayfaya tarih vs eklemize yarar. Diğer Bileşenlerden ACtivex Denetimi , Java uygulaması , Eklenti , Power Point Canlandırması fazla İşinize yaramayacağı için açıklamıyorum. İlgili Bolumleri buradan yapmamıza gerek yoktur. Form Alanı ile ilgili Bilgileride buradan yapmayacağımız için açıklamıyorum. Kayan yazı ile web sayfanıza kayan yazı ekleyebilirsiniz
Kayan yazı Tablosundan Hareket hızını sağa sola gitme sini olduğu yerde sallanması gibi uygulamaları ayarlayabilirsiniz. Html Biçimleme En onemli Bir yerlerden birisidir. Ornek Siz Bir topliste uye oldunuz ve size su kodu web sayfanızın ana sayfasına yerleştiriniz. 2 gun içinde bakıcaz varsa siteniz toplistimize eklenecektir dediler. Sizde Verdikleri html kodunu kopya ediyorsunuz html biçimlemeye tıklıyorsunuz karsınıza çıkan tabloya paste ediyorsunuz ve sayfanızın istediğiniz yere koyuyorsunuz. . Sayac alırken , Ziyaretci defteri alırken bu uygulamayı yapacaksınız. Komut Dosyası Pek Fazla işinize yaramaz. Kopru Yazısına tıklarsanız. Mouse ile ustunden gectiğiniz bir yazıya link verebilirsiniz. Herkesin En Çok Takıldığı konulardan birisi de budur. Bu yuzden detaylı yazıyorum İyice okuyunuz. Ornek Linkler Bolumu adı altında bir web sayfamız daha var ve ana sayfadan buna link vermek istiyoruz. Linkler Yazısına Tıkladıklarında İlgili lnk adlı linkler web sayfamıza gitsin. Yapmamız gereken Linkler Yazısının üstünden mosue ile geciyoruz. ve Kopru yazısına tıklıyoruz. Karsımıza çıkan tabloda World Wibe Web bolumunde ki kutuya lnk.htm yazıyoruz. Sayet Linkler yazısına tıklandığında Aynı sayfada açılmasını istiyorsak hiç bişi yapmadan tamam butonuna basıyoruz.Sayet Linkler Yazısına Tıkladığımızda Baska bir yan sayfada açılmasını istiyorsak Hedef Cerceve Yazan yerin karsısındaki kutuya _blank yazıyoruz ve tamam butona basıyoruz.
006... Ekle Yazan yeri Açıkladık. Sıra Geldi. Biçim Yazan Yeri Açıklamaya ; Yazı tipi ile Yazı ozelliklerini ayarlıyoruz. Paragraf ile sayfa paragraflarını ayarlıyoruz. Madde imleri ve numaralandırma ile Sayfa yapısındaki sıralama yontemlerinden birini isterseniz kullanabilirsiniz. Artaalan Bolumunu 1.ci bolumde açıkladık. Biçimlemeyi Kaldır ile Gizli yi kaldırırsınız kullanmanıza gerek bile olmaz.
007... Biçim Yazan Yeri Açıkladık. Sıra Geldi Araçlar Yazan yeri Açıklamaya ; Buradan sayfalar arası ileri geri yapabilir gene yazı tiplerini ayarlayabilirsiniz.
008... Araclar Yazan Yeri Açıkladık. Sıra Geldi Tablo Yazan yeri Açıklamaya ; Buradan Sayfanıza tablo eklemeleri yapabilirsiniz. Tablo Ekle ye tıkladığınızda Karsınıza Satır sutun kalınlık vs soran tablo çıkacaktır. İlgili ayarları yaptıktan sonra kendinize guzel tablolar yapabilir . Daha sonra düzeltebilir Üstüne altına ekleme yapabilir hucre acabilirsiniz. 10 -15 defa kurcaladığınız zaman konuyu çözersiniz.
009... Tablo Yazan Yeri Açıkladık. Sıra Geldi Pencere Yazan yeri Açıklamaya ; Buradanda Basamaklama doseme vb işlemleri yapabilirsiniz. Fazla işinizin olmayacağı bir bolum.
010... Yardım Bölümünden Gerekli yardımlarıda alabilirsiniz.
Buraya Kadar Sizlere Programın üstünde yazan yazıları ve alt dizinlerini açıkladık. Bundan sonrakılerde aynı olup Sadece Bazı onemli işlevler için buton yapılmıs olup ilgili işlemleri buradanda yapabilirsiniz. Detayları yukarda yazdığımız için kısaca Size Ne işe yaradığını yazıyoruz.Detayları için yukarıları gene okuyabilirsiniz.
1. Normal yazan Tablodan Ana baslıkları paragraf ayarlamaları gibi ayarlamaları yapabilirsiniz.
2. Times New Roman Yazan yerden Yazı tiplerini Ayarlayabilirsiniz.
3. A yazan buyuk A dan sectiğiniz yani mouse ile ustünden gectiğiniz yazıları 4 kereye kadar Büyültebilirsiniz. .
4. A yazan Küçük A dan sectiğiniz yani mouse ile ustünden gectiğiniz yazıları 4 kereye kadar küçültebilirsiniz.
5. K yazan yerden sectiğiniz yani mouse ile ustünden gectiğiniz yazıları kalın yapabilirsiniz.
6. T ile sectiğiniz yani mouse ile ustünden gectiğiniz yazıları egik yazabilirsiniz.
7. A alt çizgili a ile sectiğiniz yani mouse ile ustünden gectiğiniz yazıları alt çizgili hale getirebilirsiniz.
8. Renk Paleti ile sectiğiniz yani mouse ile ustünden gectiğiniz yazılara renk verebilirsiniz.
9. 3 tane ---- türü alt alta çizgili yerlerle ilk sıradaki ile sectiğiniz yani mouse ile ustünden gectiğiniz yazıları sola alır. ortadaki ile ortaya alır sondakı ile sağa alabilirsiniz.
10. Numarandırıcılarla sayfadaki yazılarınıza her enterden sonra yazı basına numara vermesini sağlayabilirsiniz.
11. Noktalandırıcı ile sayfadaki yazılarınıza her enterden sonra yazı basına nokta vermesini sağlayabilirsiniz.
12. Girintili sekıller ile sayfanın girintisini azaltabilir veya çoğaltabilirsiniz.
Programın Sekıller Yonunden 2.ci Satırındakileri Açıklıyoruz:
1. Beyaz sayfa gorunumlu sekıl ile yeni sayfa açabilirsiniz.
2. Dosya gorunumlu sekıl ile dosya açabilirsiniz.
3. 1,44 luk disket gorunumlu şekil ile sayfanızı hızlı bir şekilde kayıt yapabilirsiniz.
5. Yazıcı Gorunumlu Sekil İle Sayfanızı Yazdırabilirsiniz.
6. Buyutec gorunumlu Sekil ile Sayfanızı Değişik açılardan gorebilirsiniz.
7. Makas gorunumlu sekıl ile kes işlemi yapabilirsiniz.
8. İki dosya ust uste gorunumlu sekıl ile kopyalama işlemi yapabilirsiniz.
9. Tutkal gorunumlu ile sekıl ile kopyaladığınız yazıyı istediğiniz yere yapıstırabilirsiniz.
10. Geri oku ile Geri Sayfaya Gidebilirsiniz.
11. İleri oku ile İleri Sayfaya Gidebilirsiniz.
12. Robot sekıllı buton ile Webbot bileşimi yapabilirsiniz.
13. Tablo Gorunumlu Sekıl ile Tablo yapabilirsiniz.
14. Manzara gorunumlu buton ile resım ekleme yapabilirsiniz.
15. Zincir Gorunumlu Sekıl ile Kopru kurabilirsiniz. [ Linkleme işlemi ]
16. Geri oku ile Geri Sayfaya Gidebilirsiniz.
17. İleri oku ile İleri Sayfaya Gidebilirsiniz.
18. ileri geri olan sayfa gorunumlu buton ile sayfayı yenıleyebilirsiniz.
19. Çarpı işareti ile yaptığınız işlemi durdurabilirsiniz.
20. Gizle butonu ile Sayfanızdaki yazılar daha duzgun durur.
21. ok işareti ile beraber ? işareti olan butona basıp mouseyi merak ettiğiniz alana gotururseniz o konuda yardım alırsınız.
Programın Sekıller Yonunden 3.ci Satırındakileri Açıklıyoruz:
1. Abc yazan buton ile tablo yan açıklama yazabilirsiniz.
2. Abc halındekı çoklu kutu ile daha değişik tablonun yan açıklamasını yazabilirsiniz.
3. chek butonu ile chek butonları yapabilirsiniz.
4. nokta butonu ile nokta butonları yapabilirsiniz.
5.Açılır Menu şekıllı buton ile açılır menu yapabilirsiniz.
6. Basmalı buton ile basmalı buton yapabilirsiniz.
Front Page Express İle Bilgiler Bu Kadar olup Programı Kullanmaya basladıktan sonra 5- 6 gun içinde tamamen programa hakım olabilirsiniz.
Yorum Gönder