Swish tam anlamıyla mükemmel bir yazılım. Flash vektörel canlandırmalarda ilk ve en gelişmiş örnek olmaya devam etsede yazı konusunda Swish ile boy ölçüşemez. Dosya boyutu oldukça küçük olan Swish yazı hazırlamamızda bize çok yardımcı olmaktadır. Swishde yaptığımız çalışmalar .SWI olarak kaydedilir. Ayrıca Swishde .SWF ve HTML olarak kayıt yapabilme seçenekleride var.
Swish de çalışmaya başladığımızda karşımız gelen Ana Menü burasıdır. Tüm çalışmalar bu menüde yapılmaktadır
Bu programı http://www.swishzone.com/ adlı resmi sitesinden indirebilirsiniz. Bu site size 15 günlük deneme sürümünü verecektir
Transform Efekti Ayarları
TransForm Effect:Bu efektimizle, imajlarınıza ve textlerinize, büyüme ve dönme efekti verebilirsiniz...
Aynı Timeline satırında birden fazla aynı efekti kullanabilirsiniz bu arada... Şimdi Transform Efektinin ayarlarını inceleyelim...Description: Bu alana gireceğiniz değer (Text Olarak ve Türkçe Karakterler kullanabilir ve Space Boşluğu Bırakabilirsiniz.) efektinizin Timeline'da yeralan açıklamasını gösterir...Number Of Frames: Bu alana gireceğiniz Frame sayısı, efektinizin hareketini kaç Frame'de tamamlayacağını belirtir...
Alpha Fade: Bu seçeneğimize tıkladığımız zaman da bir seçenek menüsü açılır.
Bunlar:
Unchanged:Ellenmemiş, değiştirilmemiş, yani Default değerleri kullanır...Fade Into 100 %:Bu seçeneği seçtiğimiz zaman, imajımız veya textimiz 0 değerinden 100 değerine doğru netleşir. Yani Fade'ini kaybeder.Fade Out To Zero:Bu seçeneği seçtiğimiz zaman, imajımız veya textimiz 100 değerinden 0 değerine doğru şeffaflaşır. Yani Fade alır.Fade To Alpha Value:Bu seçeneği seçtiğimiz zaman, açılan TextBox'a girdiğiniz değerde büyüme veya küçülme yapar. Birimi % olarak ölçülür. Increase Alpha By:Bu seçeneği seçtiğimiz zaman imajınız veya textiniz, açılan TextBox'a girdiğiniz Fade değerinden artarak birebir görüntüsüne kavuşur.Decrease Alpha By:Bu seçeneği seçtiğimiz zaman imajınız veya textiniz, açılan TextBox'a girdiğiniz Fade değerinden azalarak şeffaf görüntüsüne kavuşur.
Move Y :Bu seçeneğimize tıkladığımız zaman da bir seçenek menüsü açılır.Bunlar:Unchanged:Ellenmemiş, değiştirilmemiş anlamına gelir, yani Default değerleri kullanır...Move Down By:Bu seçeneği seçtiğimiz zaman açılan TextBox'a girdiğimiz (pixel) değer kadar imajımızı veya textimizi, % olarak aşağı kaydırır.Move Up By:Bu seçeneği seçtiğimiz zaman açılan TextBox'a girdiğimiz (pixel) değer kadar imajımızı veya textimizi, pixel olarak yukarı kaydırır.Move To Y Coord:İmajı veya textimizi, açılan TextBox'a girdiğimiz değere eşit olarak, pixel biriminde Y Koordinasyonunda kaydırır.
ScaleUnchanged:Ellenmemiş, değiştirilmemiş, yani Default değerleri kullanır...Increase Scale By :Bu alanı seçtiğimiz zaman, açılan TextBox'a girdiğiniz % olarak değer, imajınızın gösterime birebir boyutuyla . Mesela "% 50" gibi bir değer girerseniz birebir görünümüyle başlayan imajımız veya textimiz verdiğiniz % değere göre büyüme kaydeder.
Bu arada Uniform seçeneği işaretli olmalıdır. Eğer Uniform seçeneği işaretli olmazsa birebir bir büyüme elde edemezsiniz. Uniform seçeneğini kapattığınız zaman, TextBox'lar değişir ve Horizontal ve Vertical Değerleri açılır.
O zaman bu alana gireceğiniz % değerlerini değiştirebilirsiniz.. Mesela Horizontal (Yatay) % 50, Vertical (Dikey) % 75 gibi değerler girebilirsiniz. Tabii bu alanlara girdiğiniz değerlerle, imajınız veya text'iniz. birebir yani genişliği yüksekliğine orantılı olarak büyümez.Decrease Scale By :Bu alanı seçtiğimiz zaman, açılan TextBox'a girdiğiniz % olarak değer, imajınızın gösterime birebir boyutuyla . Mesela "% 50" gibi bir değer girerseniz birebir görünümüyle başlayan imajımız veya textimiz verdiğiniz % değere göre küçülme kaydeder. Bu arada Uniform seçeneği işaretli olmalıdır.
Eğer Uniform seçeneği işaretli olmazsa birebir bir küçülme elde edemezsiniz. Uniform seçeneğini kapattığınız zaman, TextBox'lar değişir ve Horizontal ve Vertical Değerleri açılır. O zaman bu alana gireceğiniz % değerlerini değiştirebilirsiniz..
Mesela Horizontal (Yatay) % 50, Vertical (Dikey) % 75 gibi değerler girebilirsiniz. Tabii bu alanlara girdiğiniz değerlerle, imajınız veya text'iniz. birebir yani genişliği yüksekliğine orantılı olarak küçülmez.
Not: Bu iki seçeneği aynı anda kullanabilirsiniz. Yani örneklemek gerekirse, Horizontal'da Increase Scale By'ı, Vertical'de Decrease Scale By seçeneğini kullanabilirsiniz... Böylece enden büyürken boydan küçülebilir. Ya da tam tersi...
Resize To Scale Of: Bu alanı seçtiğiniz zaman, açılan TextBox'a gireceğiniz % değeri kadar, imajınız veya text'iniz küçülme kaydeder. Örneklemek gerekirse, "0" değerini girdiğiniz zaman, imajınız veya textiniz, kaybolana kadar küçülme kaydeder. Bu arada Uniform seçeneği bu seçeneklerde de geçerlidir.Resize Back To 100% :Bu seçenekte daha önceden Resize ettiğiniz, bir imajı veya texti tekrar birebir yani eski boyutuna getirmenizi sağlar... Uniform seçeneği etkisizdir.Rotate
Unchanged: Ellenmemiş, değiştirilmemiş, yani Default değerleri kullanır...Rotate CW By : Bu seçeneğimizde imajınıza veya textinize saat yönünde eğim verebilirsiniz... Açılan TextBox'a girdiğiniz, birimi derece olan değer kadar eğim alır.
Ve Döner... Tabii Uniform seçeneği seçiliyken. Eğer Uniform seçeneğini kapatırsanız, açılan Horizontal ve Vertical Rotate Of TextBox'larına gireceğiniz değerlerle, imajınıza veya text'inize 3 boyutlu bir görünüm kazandırabilirsiniz...Rotate CCW By : Bu seçeneğimizde imajınıza veya textinize saat yönünün tersine eğim verebilirsiniz... Açılan TextBox'a girdiğiniz, birimi derece olan değer kadar eğim alır. Ve Döner...
Tabii Uniform seçeneği seçiliyken. Eğer Uniform seçeneğini kapatırsanız, açılan Horizontal ve Vertical Rotate Of TextBox'larına gireceğiniz değerlerle, imajınıza veya text'inize 3 boyutlu bir görünüm kazandırabilirsiniz...
Not: Bu seçeneklerde "-" değerler girebilirsiniz ama bir anlamı yoktur. CW ve CCW seçeneği sunulmuştur...
Rotate To Angle Of : Açıya göre dönüş yapar...Rotate Back To Zero :Bu seçenekte daha önce Rotate etiiğiniz bir imaj veya texti tekrar eski haline getirmenizi sağlar
Slide In Efekt Ayarları
SlideIn Effect:
Bu efektimizle, imajlarınıza ve textlerinize, hareket efekti verebilirsiniz... Aynı Timeline satırında birden fazla aynı efekti kullanabilirsiniz bu arada... Şimdi Slide In Efektinin ayarlarını inceleyelim...From Left (Soldan Gelsin) : Bu seçenek imajımızın veya textimizin sol taraftan harekete başlamasını sağlar.
From Right (Sağdan Gelsin) : Bu seçenek imajımızın veya textimizin sağ taraftan harekete başlamasını sağlar.
From Top (Üstten Gelsin) : Bu seçenek imajımızın veya textimizin üstten taraftan harekete başlamasını sağlar.
From Bottom (Alttan Gelsin) : Bu seçenek imajımızın veya textimizin alttan taraftan harekete başlamasını sağlar.
From Top Left (Üstten ve Soldan Gelsin) : Bu seçenek imajımızın veya textimizin üstten ve soldan yani çapraz harekete başlamasını sağlar.
From Top Right (Üstten ve Sağdan Gelsin) : Bu seçenek imajımızın veya textimizin üstten ve sağdan yani çapraz harekete başlamasını sağlar.
From Bottom Left (Alttan ve Soldan Gelsin) : Bu seçenek imajımızın veya textimizin alttan ve soldan yani çapraz harekete başlamasını sağlar.
From Bottom Right (Alttan ve Sağdan Gelsin) : Bu seçenek imajımızın veya textimizin alttan ve sağdan yani çapraz harekete başlamasını sağlar.
Timeline'ımızdaki Slide In Efektimize iki kere kliklediğimiz zaman yan tarafta gördüğünüz ayra penceresi açılır. Buradan istediğiniz değişikliği uygulayabilirsiniz.
Hatta eğer Slide In yapmışken, Slide Out'a geçmek isterseniz, direk buradan Slide Out seçeneğini işaretleyebilirsiniz...
Bir de bu pencerede imajda görünmeyen TransForm ayarları vardır. Bu ayarlar diğer efektlerdeki gibidir. (Show, TransForm, Fade In, Fade Out'daki gibi...)
Slide Out Efekt Ayarları
SlideOut Effect:
Bu efektimizle, imajlarınıza ve textlerinize, hareket efekti verebilirsiniz... Aynı Timeline satırında birden fazla aynı efekti kullanabilirsiniz bu arada... Şimdi Slide In Efektinin ayarlarını inceleyelim...To Left (Soldan Gitsin) :Bu seçenek imajımızın veya textimizin sol taraftan harekete başlamasını sağlar.
To Right (Sağdan Gitsin) :Bu seçenek imajımızın veya textimizin sağ taraftan harekete başlamasını sağlar.
To Top (Üstten Gitsin) :Bu seçenek imajımızın veya textimizin üstten taraftan harekete başlamasını sağlar.
To Bottom (Alttan Gitsin) : Bu seçenek imajımızın veya textimizin alttan taraftan harekete başlamasını sağlar.
To Top Left (Üstten ve Soldan Gitsin) :Bu seçenek imajımızın veya textimizin üstten ve soldan yani çapraz harekete başlamasını sağlar.
To Top Right (Üstten ve Sağdan Gitsin) :Bu seçenek imajımızın veya textimizin üstten ve sağdan yani çapraz harekete başlamasını sağlar.
To Bottom Left (Alttan ve Soldan Gitsin) :Bu seçenek imajımızın veya textimizin alttan ve soldan yani çapraz harekete başlamasını sağlar.
To Bottom Right (Alttan ve Sağdan Gitsin) : Bu seçenek imajımızın veya textimizin alttan ve sağdan yani çapraz harekete başlamasını sağlar.
Timeline'ımızdaki Slide Out Efektimize iki kere kliklediğimiz zaman yan tarafta gördüğünüz ayar penceresi açılır. Buradan istediğiniz değişikliği uygulayabilirsiniz. Hatta eğer Slide Out yapmışken, Slide In'e geçmek isterseniz, direk buradan Slide In seçeneğini işaretleyebilirsiniz...
Bir de bu pencerede imajda görünmeyen TransForm ayarları vardır. Bu ayarlar diğer efektlerdeki gibidir. (Show, TransForm, Fade In, Fade Out'daki gibi...)
Blur Efekt Ayarları
Blur Effect:
Bu efektimizle, imajlarınıza ve textlerinize, titreyen ve buğulu hareket efekti verebilirsiniz... Aslında biz buna blur deriz ama Türkçe karşılık olarak bunu uygun gördüm. Kelime anlamı olarak net olmayan, net görülmeyen anlamına gelir. Aynı Timeline satırında birden fazla aynı efekti kullanabilirsiniz bu arada... Şimdi Blur Efektinin ayarlarını inceleyelim...Number Of Frames : Bu alana gireceğiniz sayısal değer, verdiğimiz efektin hareketini kaç Frame yani kaç karede tamamlaması gerektiğini belirler...Invisible ve Visible (Dıştan içe ve İçten dışa) : Bu seçenek efektimizin imajımızı veya textimizi dıştan içe mi yoksa içten dışa mı blurlaştıracağımızı belirler... .Blur Mode:
Zoom Blur : Bu seçenek imajımızın veya textimizin Zoom yaparak Blur almasını sağlar. Bu modumuzun da üç seçeneği vardır.Horizontal: Enine Blur almasını ve Zoom yapmasını sağlar...Vertical : Yüksekliğine Blur almasını ve Zoom yapmasını sağlar...Both : Hem enine hem de yüksekliğine Blur almasını ve Zoom yapmasını sağlar...Mirror Blur : Bu seçenek imajımızın veya textimizin ikizini yaparak Blur almasını sağlar. Bu modumuzun da dört seçeneği vardır.Horizontal: Enine Blur almasını ve Zoom yapmasını sağlar...Vertical : Yüksekliğine Blur almasını ve Zoom yapmasını sağlar...FDiagonal : Sol Alta ve Sağ Üste doğru Blur almasını ve Zoom yapmasını sağlar..BDiagonal : Sağ Alta ve Sol Üste doğru Blur almasını ve Zoom yapmasını sağlar...Slide Blur : Bu seçenek imajımızın veya textimizin Blur almasını ve slide geçiş yapmasını sağlar. Bu modumuzun da sekiz seçeneği vardır.Left: İmajımızın veya textimizin Sola doğru kaymasını sağlar.Right: İmajımızın veya textimizin Sağa doğru kaymasını sağlar.Top-Left: İmajımızın veya textimizin Sola ve Yukarı doğru kaymasını sağlar.Top: İmajımızın veya textimizin Yukarı doğru kaymasını sağlar.Top-Right: İmajımızın veya textimizin Yukarı ve Sağa doğru kaymasını sağlar.Bottom-Left: İmajımızın veya textimizin Alta ve Sola doğru kaymasını sağlar.Bottom: İmajımızın veya textimizin Alta doğru kaymasını sağlar.Bottom-Right: İmajımızın veya textimizin Alta ve Sağa doğru kaymasını sağlar.Blur Amount : İmajımızın veya textimizin aldığı Blurun kaç adet kopyayla gösterileceğini ayarlar. Fazla yüksek değerler girerseniz, çalışmanızın kasılması muhtemeldir... (Maximum 20-25'i geçmeyin. O da en çok.)Blur Scale Factor: İmajımızın veya textimizin aldığı Blurun büyüme oranını gösterir...
Explode Efekt Ayarları
Explode Effect:
Bu efektimizle, sadece textlerinize, patlama veya ters patlama, yani patlamanın tersini verebilirsiniz. İsterseniz hemen, Bu efektimizin ayarlarına ve örneklerine geçelim. Türkçe karşılık olarak patlama anlamına gelir.. Şimdi Explode Efektinin ayarlarını inceleyelim...Number Of Frames : Bu alana gireceğiniz sayısal değer, verdiğimiz efektin hareketini kaç Frame yani kaç karede tamamlaması gerektiğini belirler...Velocity Of Explosion: (Patlamanın Hızı) : Bu seçenek patlama efektimizin hızını, yani harfleri ne kadar bir sürala dağıtacağını, patlatacağımızı belirler... . Şöyle ki; Bu alana 2 gibi bir değer girerseniz, patlamanız yavaş, 8-10 gibi değerler girerseniz patlama hızınız artar.Random Seed# : Bu seçenek efektimizin textimize uygulayacağı patlama efektinin, merkezini değiştirmemizi sağlar.Position of Bomb (Relative to Text) : Bu seçenek textimizdeki harflerin patlama efektine maruz kaldıkları zaman, dağılacağı yönü belirlememizi sağlar.
x, yatay sağa, "-" değer girilirse -x yani yatay sola, y dikey, "-" değer girilirse, dikey yukarıdır.Scale Components By: Textimize patlama efektini uygularken, patlama uygulanan textlerimizn, ne kadarlık bir büyümeyle dağılacağını belirlememizi sağlar. Girebileceğiniz Maximum değer 100'dür...
Rotate Components By: Patlama efekti uyguladığımız textimizdeki harflerin, patlama efektine maruz kaldıktan sonra dağılırken dönem derecelerini belirlememizi sağlar. Eğer UniForm Seçeneği kapalı olursa değişik biçimlerde dönme uygulamamızı sağlar... Yani şu ki, "0" değerini girerseniz, harfler Rotate Derecesi almadan dağılır. Ya da "360" derece girerseniz, o zaman da patlayan harfleriniz, 360 derece dönerek dağılırlar...Fade Components By: Patlama efekti uyguladığımız textimizdeki harflerin, patlama efektine maruz kaldıktan sonra dağılırken ulaşacakları şeffaflığı yani Fade değerini belirlememizi sağlar. Girebileceğiniz Maximum değer 100'dür...Strength of Gravity (Yerçekimi Özelliği): Patlama efekti uyguladığımız textimizdeki harflerin, patlama efektine maruz kaldıktan sonra dağılırken belli bir süre sonra, yani sizin verdiğiniz değere göre, ivme kazanıp bir anda yerçekimine maruz kalarak hızlanmalarını sağlar. Yani Flash'ta kullandığımız mıknatıs özelliği gibi. Sanki bir güç tarafından çekiliyorlarmış gibi görünürler...Direction of Gravity (Yerçekimi Yönü): Patlama efekti uyguladığımız textimizdeki harflerin, patlama efektine maruz kaldıktan sonra dağılırken belli bir süre sonra, yani sizin verdiğiniz değere göre, ivme kazanıp bir anda yerçekimine maruz kalarak hızlanmalarını sağlamıştık. Bu seçeneğimizde de bu yerçekimi gücünün yönünü belirliyoruz. Bu seçenkteki özellikleri uyguladıktan sonra textimiz patlayıp bize doğru geliyor gibi görünür, ve bu anda uyguladığımız Direction Of Gravity değeriyle, bir anda yukarı aşağı gibi veya bizim belirlediğimiz bir yöne doğru çekilirler... Down: aşağı, Up: Yukarı, Left: Sola, Right: Sağa, Other'da ise bizim belirteceğimiz bir dereceye göre yerçekimi yönü belirlenir ve uygulanır... Aşağıdaki örnekte de uygulandığı gibi...Implode (Toplanma - Ters Patlama Özelliği): Patlama efektinin tersidir bir bakıma. Bu efekti uyguladığımız textimizdeki harfler, patlama efektinin tersine, harflerimizi toparlar. Yani ters bir patlama etkisi yaratır. Bütün seçenekler, bu efekte de geçerlidir... Ayrıca Explode, yani patlama efekti uyguladığınız texte uygulanırsa, patlamış mısırları, pardon yazılar, geri toplanıyormuş gibi gözükür.
Bu efektimizin de diğer efektlerde olduğu gibi Transform ayarları vardır. Bir de Camera ayarları vardır. Burada da Efektimize camera yönlendirmeleri verebilirsiniz.. Ayrıca efektimizi uygulamadan önce, açılan Options penceresindeki Preview butonuna tıklarsanız, OK'lemeden evvel verdiğiniz değerleri görüntüleyerek test edebilirsiniz...
TypeWriter Efekt Ayarları
TypeWriter Effect:
Bu efektimizle, sadece textlerinizde, harf harf yazdırılıyormuş gibi kullanabiliriz.
Hem de harf harf yazdırırken istediğimiz cursoru veya hiç cursor kullanmadan da yapabiliriz....
İsterseniz hemen, Bu efektimizin ayarlarına ve örneklerine geçelim. Türkçe karşılık olarak daktilo anlamına gelir.. Şimdi TypeWriter Efektinin ayarlarını inceleyelim...Show Character Every (Bekleme Hızı) : Bu alana gireceğiniz sayısal değer, verdiğimiz efekteki imlecinher karakter arası kaç Frame duraksayacağını belirler. Yani bir nevi efektimizin hızı oluyor.Ölçi Birimi Frame'dir.Flash Cursor Every: (İmlecin Bekleme Hızı) : Bu seçenek imlecimizin her yanıp sönmesinin kaç frame süreceğini belirler. Yani bu alana 5 girersek imlecimiz her yanıp sönüşünde 5 frame duraksayarak hareketine devam eder.
Flash Cursor "değer" times at start of line : Bu alana gireceğiniz sayısal değer, İmlecimizin efekti uygulamaya başlarken kaç kere flash yapacağını yani yanıp söneceğini belirlememizi sağlar.
Flash Cursor "değer" times at end of line : Bu alana gireceğiniz sayısal değer, İmlecimizin efekti uygulamayı bitirirken kaç kere flash yapacağını yani yanıp söneceğini belirlememizi sağlar.
Cursor Character (İmleç Çeşitleri) :Textimize uygulayacağımız efektte kullanacağımız cursorun tipini belirlememizi sağlar.
Dilerseniz boş'ta kullanabilirsiniz. Ama kullanmak isterseniz, gerçekten geniş bir karakter seçeneği vardır...
Bu efektimizin de diğer efektlerde olduğu gibi Transform ayarları vardır. Ayrıca efektimizi uygulamadan önce, açılan Options penceresindeki Preview butonuna tıklarsanız, OK'lemeden evvel verdiğiniz değerleri görüntüleyerek test edebilirsiniz...Wave Efekt Ayarları
Wave Effect:
Bu efektimizi de, sadece textlerinizde, dalgalanıyormuş gibi kullanabilirsiniz.
İsterseniz hemen, Bu efektimizin ayarlarına ve örneklerine geçelim. Türkçe karşılık olarak dalgalanma anlamına gelir.. Şimdi Wave Efektinin ayarlarını inceleyelim...Forward (İleri Doğru) : Eğer bu seçeneği seçerseniz, efekti uyguladığınız text soldan sağa doğru, diğer bir deyişle ileri doğru bir dalgalanma yapar...Backward: (Geriye Doğru) :Eğer bu seçeneği seçerseniz, efekti uyguladığınız text sağdan sola doğru, diğer bir deyişle geriye doğru bir dalgalanma yapar...
Movement
Up-Down (Yukarı-Aşağı): Eğer bu seçeneği seçerseniz, efekti uyguladığınız text yukarıdan aşağı doğru bir dalgalanma yapar...
Side to Side (Adım Adım): Eğer bu seçeneği seçerseniz, efekti uyguladığınız text adım adım harket ediyormuş gibi görünür. Yani sağa ve sola dalgalanma yapar.doğru bir dalgalanma yapar...
Duration (Devam Süresi): Bu alana gireceğiniz sayısal değer, dalgalanma efektimizin uygulamayı kaç frame'de uygulayacağını belirler. Ama bunu şöyle algılamayın. Mesela 5 Frame değerini vereyim de çabucak, hızlı bir şekilde efekti uygulasın diyebilirsiniz. Bu hızı değil. Efektin akıcılık zamanı sadece...Period (Hareket Süresi): İşte bu alan hız sayılabilir. Ama bu da hız anlamında değildir. Hareketin kaçıncı Frame'e kadar tamamlanacağını bu aşana yazabilirsiniz... Küçük değer girerseniz hızlı, büyük değer girerseniz yavaş hareket eder sizin anlayacağınız...
Length (Uzunluk): Bu alana gireceğiniz sayısal değer, dalgalanma efektimizin uygulamayı kaç pixel'de uygulayacağını belirler. Mesela 150 değerini girersek, Efektin uzunluğu 150 pixel olur. Ve yol aldığı mesafe 150 pixel'i buluncaya kadar devam eder.
Ya da diyelim ki 500 girdiniz. Bu sefer alacağı yol uzundur fakat diğer ayalara kendini optimize edebilmek için dalgalanmayı kesin çizgilerle ve tekrarlayarak yapar. Bu yüzden pek dalgalanma havası yaratmaz. Düşük değerlerde daha akıcı ve daha yumuşak görüntüler elde edersiniz.
Move By "değer" pixels (Efektin Yönü): Bu alana gireceğiniz sayısal değer, dalgalanma efektimizin dalgalanmayı ne yöne yapacağını belirler. Eğer "+" pozitif bir değer girerseniz, dalgalanmayı yukaru doğru, "-" negatif bir değer girerseniz, aşağı doğru yapacaktır.
Rotate Components To Follow Wave (Efekte Rotate yani derece uygula) : Eğer bu seçeneği seçip efekti uygularsanız, textinizde kullandığınız karakterler dalgalanırken eğim yani rotate alırlar. Eğer seçmezseniz, karakterlerinize rotate degree (AÇI) uygulanmaz...
Horizontal Scale (Yatay Büyüme Veya Küçülme): Bu alana gireceğiniz sayısal değer, dalgalanma efektimizde kullandığımız karakterlere efekt uygulanırken yatay olarak büyümesini veya küçülmesini sağlar. Şöyle ki "+" bir değer girerseniz o oranda büyüme, "-" bir değer girerseniz, o oranda bir küçülme sözkonusu olur...
Vertical Scale (Dikey Büyüme Veya Küçülme): Bu alana gireceğiniz sayısal değer, dalgalanma efektimizde kullandığımız karakterlere efekt uygulanırken dikey olarak büyümesini veya küçülmesini sağlar. Şöyle ki "+" bir değer girerseniz o oranda büyüme, "-" bir değer girerseniz, o oranda bir küçülme sözkonusu olur...
Alpha Fade (Şeffaflık Ayarı): Bu alana gireceğiniz sayısal değer, dalgalanma efektimizde kullandığımız karakterlere efekt uygulanırken fade almasını sağlar. Şöyle ki diyelim 80 diye bir değer girerseniz o oranda alfalaşma yani şeffaflaşma olur. Aslında belki buna şeffaflık demek yanlış anlamalara neden olabilir. Soldurmak kelimesi de kullanılabilir...
Bu efektimizin de diğer efektlerde olduğu gibi Transform ayarları vardır. Ayrıca efektimizi uygulamadan önce, açılan Options penceresindeki Preview butonuna tıklarsanız, OK'lemeden evvel verdiğiniz değerleri görüntüleyerek test edebilirsiniz...
Scale Efekt Ayarları
Scale Characters Effect:
Bu efektimizi de, sadece textlerinizde, dalgalanıyormuş gibi kullanabilirsiniz. İsterseniz hemen, Bu efektimizin ayarlarına ve örneklerine geçelim. Türkçe karşılık olarak dalgalanma anlamına gelir.. Şimdi Scale Characters Efektinin ayarlarını inceleyelim...Number Of Frames :Bu alana gireceğiniz sayısal değer, verdiğimiz efektin hareketini kaç Frame yani kaç karede tamamlaması gerektiğini belirler...
Overlap Between Chars: (Dizliş Süreleri) :Bu alana gireceğiniz sayısal değer, textinizdeki harfler büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe doğru bir diziliş yaparken harfler arasındaki geçiş mesafelerini belirler. Örnekle açıklarsak; Mesela DENEME Textini % 300'den birebir boyutuna düşürdüğümüzü düşünelim. Eğer bu alana bir girersek D harfi hedefine ulaşana kadar E harfi bekler. D Harfi yerine oturduğu zaman E harfi hareketine başlar. Ama, diyelim ki 5 gibi bir değer girdik. O zaman, D Harfinin yerine ulaşmasına 5 Frame kala E Harfi harekete başlar. Umarım anlatabilmişimdir. Çünkü gerçekten bunları yüzyüze anlatmakla, cümlelerle anlatmak çok farklı oluyor.
Scale Characters By: (Büyüklük Ayarları) :Bu alana gireceğiniz sayısal değer, textinizdeki harflerin büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe doğru bir diziliş yapmalarını ayarlamanızı sağlar. Şöyle ki; eğer bu alana 100'den küçük bir değer girerseniz, textiniz küçükten birebir haline doğru, 100'den büyük bir değer girerseniz, harflerinizin büyükten birebir görünümüne kavuşmasını sağlarsınız. Bu alana girebileceğiniz minimum değer "0", maximum değer ise sınırsızdır.
Fade Characters By : (Solukluk Ayarları) :Bu alana gireceğiniz sayısal değer, textinizdeki harflerin, scale yaparken, solukluk kazanmasını veya kaybetmesini sağlar. Bu alana gireceğiniz değer 100'den büyük bir değer girerseniz Fade efekti doğru çalışmayabilir.
Rotate Characters By : (Karakterlere Eğim verme) : Bu alana gireceğiniz sayısal değer, textinizdeki harflein Scale yaparken, rotate yani derece, eğim almalarını sağlar. Mantık olarak sınır 360 veya 0 derecedir...
Offset Characters By: (Scale Yönleri) :Bu alanımız, "x" ve "y" olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır.
X:Bu alana negatif ve pozitif değerler girebilirsiniz. Negatif değerler girerseniz Tektiniz sol taraftan birebir görünümüne, Pozitif değerler girerseniz, sağ taraftan birebir görünümüne kavuşur...
Y:Bu alana da negatif ve pozitif değerler girebilirsiniz. Negatif değerler girerseniz Tektiniz üst taraftan birebir görünümüne, Pozitif değerler girerseniz, alt taraftan birebir görünümüne kavuşur...
Bu arada x ve y özelliklerini birarada kullanabilirsiniz...Include Spaces and New Lines: (Boş ve Yeni Karakterlere Duyarlılığı) :Eğer çalışmanızda, bu seçeneği işaretlerseniz, yazdığınız text'de Space yani boşluk karakterini veya iki üç satırlık textler kullanıyorsanız, bu boşluklarda ve satırlarda bekleme yapıyormuş gibi görünür.
Ama bu seçeneği deselect yani seçilmemiş yaparsanız, o zaman boşlukları ve alt satırlara geçişleri gözönünde bulundurmaz...
Animation Style
Add Characters (Karakterleri Görüntüle):Çalışmanızda bu seçeneği seçerseniz, harfleriniz, bir boşluktan gelip, yerlerine yerleşiyor gibi görünürler...
Remove Characters (Karakterleri Kaybet): Çalışmanızda bu seçeneği seçerseniz, harfleriniz, bulunduğu yerlerdeki değerlerini kaybedip, havaya uçuyor gibi ya da bulundukları yere gömülüyorlarmış gibi bir görünüme kavuşurlar...Character Order
Forward (İleri Doğru): Çalışmanızda bu seçeneği işaretlerseniz, efektiniz uygulamanmaya ilk harften başlar...Backward (Geriye Doğru): Çalışmanızda bu seçeneği işaretlerseniz, efektiniz uygulamanmaya son harften başlar...
Bu efektimizin de diğer efektlerde olduğu gibi Transform ayarları vardır. Ayrıca efektimizi uygulamadan önce, açılan Options penceresindeki Preview butonuna tıklarsanız, OK'lemeden evvel verdiğiniz değerleri görüntüleyerek test edebilirsiniz
Alternate Karakter Efekt Ayarları
Alternate Characters Effect:
Bu efektimizi de, sadece textlerinizde, harfleri taşıma efekti olarak kullanabilirsiniz. İsterseniz hemen, Bu efektimizin ayarlarına ve örneklerine geçelim. Türkçe karşılık olarak değişerek oluşan anlamına gelir.. Şimdi Alternate Characters Efektinin ayarlarını inceleyelim...Number Of Frames : Bu alana gireceğiniz sayısal değer, verdiğimiz efektin hareketini kaç Frame yani kaç karede tamamlaması gerektiğini belirler...Offset Characters By: (Geliş veya Gidiş Yönleri) : Bu alana gireceğiniz sayısal değer, textinizdeki harflerin nereden geleceklerini veya nereye gideceklerini belirlemenizi sağlar. "değer" pixels rightalanına negatif değer girerseniz, soldan, pozitif değer girerseniz sağdan gelir veya gider. "değer" pixels down alanına negatif değer girerseniz aşağıdan, pozitif değer girerseniz yukarıdan gelir veya gider...Scale Characters By: (Büyüme veya Küçülme Oranları) : Bu alana gireceğiniz % olarak sayısal değer, textinizdeki harflerin geliş veya gidiş yaparkn yapacakları büyümeyi veya küçülmeyi ayarlamanızı sağlar. Eğer 100'den küçük bir değer girerseniz küçükten, 100'den büyük bir değer girerseniz büyükten harekete başlar...Rotate Characters By : (Karakterlere Eğim verme) : Bu alana gireceğiniz sayısal değer, textinizdeki harflein Alternate yaparken, rotate yani derece, eğim almalarını sağlar. Mantık olarak sınır 360 veya 0 derecedir...Fade Characters By : (Solukluk Ayarları) :Bu alana gireceğiniz sayısal değer, textinizdeki harflerin, scale yaparken, solukluk kazanmasını veya kaybetmesini sağlar. Bu alana gireceğiniz değer 100'den büyük bir değer girerseniz Fade efekti doğru çalışmayabilir.Animation Style
Characters Move In (Yerine Taşı): Çalışmanızda bu seçeneği seçerseniz, harfleriniz, sizin belirlediğiniz bir boşluktan gelip, yerlerine yerleşiyor gibi görünürler...Characters Move Out (Yerinden Taşı): Çalışmanızda bu seçeneği seçerseniz, harfleriniz, bulundukları yerlerden, sizin belirlediğiniz yere taşınırlar....
Bu efektimizin de diğer efektlerde olduğu gibi Transform ayarları vardır. Ayrıca efektimizi uygulamadan önce, açılan Options penceresindeki Preview butonuna tıklarsanız, OK'lemeden evvel verdiğiniz değerleri görüntüleyerek test edebilirsiniz.
Revert Karakter Efekt Ayarları
Resize To Scale Of: Bu alanı seçtiğiniz zaman, açılan TextBox'a gireceğiniz % değeri kadar, imajınız veya text'iniz küçülme kaydeder. Örneklemek gerekirse, "0" değerini girdiğiniz zaman, imajınız veya textiniz, kaybolana kadar küçülme kaydeder. Bu arada Uniform seçeneği bu seçeneklerde de geçerlidir.Resize Back To 100% : Bu seçenekte daha önceden Resize ettiğiniz, bir imajı veya texti tekrar birebir yani eski boyutuna getirmenizi sağlar... Uniform seçeneği etkisizdir.
Rotate
Unchanged: Ellenmemiş, değiştirilmemiş, yani Default değerleri kullanır...Rotate CW By : Bu seçeneğimizde imajınıza veya textinize saat yönünde eğim verebilirsiniz.. Açılan TextBox'a girdiğiniz, birimi derece olan değer kadar eğim alır.
Ve Döner... Tabii Uniform seçeneği seçiliyken. Eğer Uniform seçeneğini kapatırsanız, açılan Horizontal ve Vertical Rotate Of TextBox'larına gireceğiniz değerlerle, imajınıza veya text'inize 3 boyutlu bir görünüm kazandırabilirsiniz...Rotate CCW By : Bu seçeneğimizde imajınıza veya textinize saat yönünün tersine eğim verebilirsiniz... Açılan TextBox'a girdiğiniz, birimi derece olan değer kadar eğim alır.
Ve Döner... Tabii Uniform seçeneği seçiliyken. Eğer Uniform seçeneğini kapatırsanız, açılan Horizontal ve Vertical Rotate Of TextBox'larına gireceğiniz değerlerle, imajınıza veya text'inize 3 boyutlu bir görünüm kazandırabilirsiniz...Not: Bu seçeneklerde "-" değerler girebilirsiniz ama bir anlamı yoktur. CW ve CCW seçeneği sunulmuştur...
Rotate To Angle Of : Açıya göre dönüş yapar...Rotate Back To Zero : Bu seçenekte daha önce Rotate etiiğiniz bir imaj veya texti tekrar eski haline getirmenizi sağlar
3D Spin Efekt Ayarları
3D Spin Characters Effect:
Bu efektimizi de, sadece textlerinizde, harflerde 3D döndürme efekti olarak kullanabilirsiniz. İsterseniz hemen, bu efektimizin ayarlarına ve örneklerine geçelim. Türkçe karşılık olarak fırdönmek, etrafında dönmek anlamına gelir.. Şimdi 3D Spin Efektinin ayarlarını inceleyelim...
Number Of Frames : Bu alana gireceğiniz sayısal değer, verdiğimiz efektin hareketini kaç Frame yani kaç karede tamamlaması gerektiğini belirler...
Spin Axis: (Dönme Ekseni) :Bu alandaki seçenekler karakterlerimizin dönme yönünü yani eksenini belirler. Bir gezegenin yörüngesi gibi düşünün... Vertical dikey, Horizontal'da enine spin yapmasını sağlar...
Begin With : Bu alandaki seçenekler harflerimizin görünürden görünmez ve görünmez halinden görünür hale gelmelerini ayarlamamıza olanak tanır. Eğer Invisible yaparsanız harfleriniz, görünmez hallerinden spin atarak görünür bir hale gelirler... Eğer Visible yaparsanız görünür halleriyle başlayıp görünmez bir hal alana kadar spin yaparlar...
Rotate By : (Spine Derece verme) :Bu alana gireceğiniz sayısal değer, textinizdeki harflein Spin yaparken, rotate yani derece, eğim almalarını sağlar. Mantık olarak sınır 360 veya 0 derecedir...
Cascading Spin :Bu seçenek işaretli olursa, efekt harflerinize tek tek uygulanır. Eğer bu seçeneği deselect yani seçilmemiş yaparsanız, efekt textinize bir seferde uygulanır...
Overlap Between Chars: (Dizliş Süreleri) : Bu alana gireceğiniz sayısal değer, textinizdeki harfler spin yaparak diziliş yaparken harfler arasındaki geçiş mesafelerini belirler. Örnekle açıklarsak; Mesela DENEME Textini % 300'den birebir boyutuna düşürdüğümüzü düşünelim. Eğer bu alana bir girersek D harfi hedefine ulaşana kadar E harfi bekler. D Harfi hareketini tamamladığı zaman E harfi hareketine başlar. Ama, diyelim ki 5 gibi bir değer girdik. O zaman, D Harfinin hareketini tamamlamasına 5 Frame kala E Harfi harekete başlar.
Include Spaces and New Lines: (Boş ve Yeni Karakterlere Duyarlılığı) : Eğer çalışmanızda, bu seçeneği işaretlerseniz, yazdığınız text'de Space yani boşluk karakterini veya iki üç satırlık textler kullanıyorsanız, bu boşluklarda ve satırlarda bekleme yapıyormuş gibi görünür. Ama bu seçeneği deselect yani seçilmemiş yaparsanız, o zaman boşlukları ve alt satırlara geçişleri gözönünde bulundurmaz...Forward (İleri Doğru): Çalışmanızda bu seçeneği işaretlerseniz, efektiniz uygulamanmaya ilk harften başlar...Backward (Geriye Doğru):Çalışmanızda bu seçeneği işaretlerseniz, efektiniz uygulamanmaya son harften başlar...Start Scale ve End Scale Factor:Bu seçeneklere gireceğiniz değerle textinizin verdiğiniz efekte başlarken ve biterken büyüklüğündeki yapılacak değişiklikleri belirlemenizi sağlar. Eğer iki alana da %100 değerini girerseniz, harflerinizde büyüme veya küçülme olmaz...Alpha Fade (Solukluk Kazandır): Çalışmanızda bu gireceğiniz değerle harflerinize 3D Spin efekti uygulanırken solukluk kazandırmanızı, yani giderek buharlaşıyormuş görüntüsü vermenizi sağlar...
Bu efektimizin de diğer efektlerde olduğu gibi Transform ayarları vardır. Bir de Camera ayarları vardır. Burada da Efektimize camera yönlendirmeleri verebilirsiniz.. Ayrıca efektimizi uygulamadan önce, açılan Options penceresindeki Preview butonuna tıklarsanız, OK'lemeden evvel verdiğiniz değerleri görüntüleyerek test edebilirsiniz
Vortex Efekt Ayarları
Vortex Effect:
Bu efektimizi de, sadece textlerinizde, harflerde boşluktan geliyor ve boşlupa gidiyor etkisi yartamak için kullanabilirsiniz.
İsterseniz hemen, bu efektimizin ayarlarına ve örneklerine geçelim. Türkçe karşılık olarak girdap gelir.. Şimdi Vortex Efektinin ayarlarını inceleyelim...Number Of Frames : Bu alana gireceğiniz sayısal değer, verdiğimiz efektin hareketini kaç Frame yani kaç karede tamamlaması gerektiğini belirler...
Start Scale ve End Scale Factor:Bu seçeneklere gireceğiniz değerle textinizin verdiğiniz efekte başlarken ve biterken büyüklüğündeki yapılacak değişiklikleri belirlemenizi sağlar. Eğer iki alana da %100 değerini girerseniz, harflerinizde büyüme veya küçülme olmaz...Alpha Fade (Solukluk Kazandır): Çalışmanızda bu gireceğiniz değerle harflerinize Vortex efekti uygulanırken solukluk kazandırmanızı, yani giderek buharlaşıyormuş görüntüsü vermenizi sağlar...Begin With : Bu alandaki seçenekler harflerimizin görünürden görünmez ve görünmez halinden görünür hale gelmelerini ayarlamamıza olanak tanır.
Eğer Invisible yaparsanız harfleriniz, görünmez hallerinden Vortex yaparak görünür bir hale gelirler... Eğer Visible yaparsanız görünür halleriyle başlayıp görünmez bir hal alana kadar Vortex Efekti yaparlar...Gravitation Point : Bu seçenekteki değerlerle harflerinize yine yönlendirme ve yerçekimi etkisi verebilirsiniz. Deneme yoluyla anlayabileceğiniz için, fazla üzerinde durmuyorum...
Mid-Point ve Rotation Order/Angles:
Bu değerler de yönle ve eğimlerle alakalıdır...Cascading :
Overlap Between Chars: (Dizliş Süreleri) :Bu alana gireceğiniz sayısal değer, textinizdeki harfler spin yaparak diziliş yaparken harfler arasındaki geçiş mesafelerini belirler. Örnekle açıklarsak;
Mesela DENEME Textini % 300'den birebir boyutuna düşürdüğümüzü düşünelim. Eğer bu alana bir girersek D harfi hedefine ulaşana kadar E harfi bekler. D Harfi hareketini tamamladığı zaman E harfi hareketine başlar. Ama, diyelim ki 5 gibi bir değer girdik. O zaman, D Harfinin hareketini tamamlamasına 5 Frame kala E Harfi harekete başlar.
Include Spaces and New Lines: (Boş ve Yeni Karakterlere Duyarlılığı) :Eğer çalışmanızda, bu seçeneği işaretlerseniz, yazdığınız text'de Space yani boşluk karakterini veya iki üç satırlık textler kullanıyorsanız, bu boşluklarda ve satırlarda bekleme yapıyormuş gibi görünür. Ama bu seçeneği deselect yani seçilmemiş yaparsanız, o zaman boşlukları ve alt satırlara geçişleri gözönünde bulundurmaz...
Forward (İleri Doğru):Çalışmanızda bu seçeneği işaretlerseniz, efektiniz uygulamanmaya ilk harften başlar...
Backward (Geriye Doğru): Çalışmanızda bu seçeneği işaretlerseniz, efektiniz uygulamanmaya son harften başlar...
Bu efektimizin de diğer efektlerde olduğu gibi Transform ayarları vardır. Bir de Camera ayarları vardır. Burada da Efektimize camera yönlendirmeleri verebilirsiniz..
Ayrıca efektimizi uygulamadan önce, açılan Options penceresindeki Preview butonuna tıklarsanız, OK'lemeden evvel verdiğiniz değerleri görüntüleyerek test edebilirsiniz
Text Ayarları
Text Ayarları:
Kullanacağımız textleri istediğimiz şekilde ayarlayabiliriz. Gelin şimdi isterseniz bu ayarların nasıl yapıldığını inceleyelim...Font Type: Bu açılan menüden dilediğiniz fontu kullanabilirsiniz...Font Size: Bu alanda da textimizde kullanacağımız fontumuzun size'ını belirliyoruz.Bold: Bu box'a tıklarsak, Textimiz koyu bir görünüm kazanır.Italic: Bu box'ımıza tıklarsak textimiz eğik, italik bir görünüm kazanır.
Bu iki özelliğin ikisini de aynı anda kullanabiliriz...Alignment: Bu kutucuklardan textimizin ortalama ayarlarını yapabiliriz.Align Left: Textinizi Sola Bitiştirir.Align Center: Textinizdeki Satırları Birbirine Ortalar.Align Right: Textinizi Sağa Bitiştirir...Text Color: Bu açılan paletten textinize renk seçebilir, eğer bunlarla yetinmezseniz, OTHER Seçeneğiyle kendinize Custom bir renk yaratabilirsiniz...Text Field: Bu alana kullanacağınız metni veya kelimeyi girebilirsiniz...Paragraph Align: Bu bölümdeki seçeneklerle metninizin Çalışma alanına göre ortalama ayarlarını yapabilirsiniz. Sağa, sola, merkeze sağa ve merkeze gibi...X: Bu alana gireceğiniz değerle, metninizin Çalışma Alanındaki yatay konumunu belirlersiniz.Y: Bu alana gireceğiniz değerle, metninizin Çalışma Alanındaki dikey konumunu belirlersiniz.Show PS Fonts: Bu seçeneği işaretleyerek, Font Type'da PostScript Fontların da kullanılmasını sağlayabilirsiniz...Kerning: Bu alana negatif veya pozitif değerler girerek veya kaydırma çubuklarını kullanarak, metininizin veya kelimenizin Space Line'ını yani yatay harf arası boşluğunu ayarlayabilirsiniz.Leading: Bu alana negatif veya pozitif değerler girerek veya kaydırma çubuklarını kullanarak, metininizin veya kelimenizin Leading'ini yani satır arası boşluğunu ayarlayabilirsiniz.Export As Shapes: Bu seçeneği işaretlerseniz, Çalışmanızın Shape fontları görüntülemesini sağlayabilirsiniz. Mesela Zapf Dingbats, Symbols gibiImage Ayarları
Resize To Scale Of: Bu alanı seçtiğiniz zaman, açılan TextBox'a gireceğiniz % değeri kadar, imajınız veya text'iniz küçülme kaydeder. Örneklemek gerekirse, "0" değerini girdiğiniz zaman, imajınız veya textiniz, kaybolana kadar küçülme kaydeder. Bu arada Uniform seçeneği bu seçeneklerde de geçerlidir.Resize Back To 100% : Bu seçenekte daha önceden Resize ettiğiniz, bir imajı veya texti tekrar birebir yani eski boyutuna getirmenizi sağlar... Uniform seçeneği etkisizdir. Rotate
Unchanged: Ellenmemiş, değiştirilmemiş, yani Default değerleri kullanır...Rotate CW By : Bu seçeneğimizde imajınıza veya textinize saat yönünde eğim verebilirsiniz...Açılan TextBox'a girdiğiniz, birimi derece olan değer kadar eğim alır.
Ve Döner... Tabii Uniform seçeneği seçiliyken. Eğer Uniform seçeneğini kapatırsanız, açılan Horizontal ve Vertical Rotate Of TextBox'larına gireceğiniz değerlerle, imajınıza veya text'inize 3 boyutlu bir görünüm kazandırabilirsiniz...Rotate CCW By : Bu seçeneğimizde imajınıza veya textinize saat yönünün tersine eğim verebilirsiniz... Açılan TextBox'a girdiğiniz, birimi derece olan değer kadar eğim alır. Ve Döner...
Tabii Uniform seçeneği seçiliyken. Eğer Uniform seçeneğini kapatırsanız, açılan Horizontal ve Vertical Rotate Of TextBox'larına gireceğiniz değerlerle, imajınıza veya text'inize 3 boyutlu bir görünüm kazandırabilirsiniz...
Not: Bu seçeneklerde "-" değerler girebilirsiniz ama bir anlamı yoktur. CW ve CCW seçeneği sunulmuştur...
Rotate To Angle Of : Açıya göre dönüş yapar...Rotate Back To Zero : Bu seçenekte daha önce Rotate etiiğiniz bir imaj veya texti tekrar eski haline getirmenizi sağlar...
-------------------------------------------------------------------------
Yazılara Efekt VermeÖncelikle yeni bir sayfa yaratıyoruz. Bunun için File / New seçeneğine veya butonuna basıyoruz. Yeni sayfamızı oluşturduk. Bir tane yazı yazalım. Yukarıdaki menüden Insert / Text 'e veya Standart Menünün altındaki bölümden butonuna tıklıyoruz ve karşımıza TEXT adında metin geliyor.
Daha sonra aşağıdaki pencereyi buluyoruz. Ne anlama geldikleri sıra sıra anlatıyorum
- Arial yazan yer yazı tipini değiştirmek için
- 36 yazan yani yukarıdakinin hemen sağındaki yer yazı tipi boyutunu ayarlamak için
- B : Metni Kalın yapar
- I: Metni Italik yapar.
- Yanındaki, metni 90 veya 180 derece çevirir.
- Sola, ortaya ve sağa dayar.Diğeri her satırın iki tarafını da aynı hizaya getirir.
- Siyah olan yer de metnin rengini belirler.
- Ve metni değiştirmek için "Text" yazısını silip istediğiniz metni yazmanız gerekir.
- Width : Seçili alanın genişliği,
- Height : Seçili alanın uzunluğunu belirtir.
- Frame Rate :Her 1 saniyede kaç frame okunacağı
- Diğerleride cetvel ile ilgili benzer özellikler fakat cetveli kullanmaya gerek olmadığını düşünüyorum.
- Fade In : Metnin yavaş yavaş görünmesini, Fade Out yavaş yavaş kaybolmasını sağlar.
- Slide In ve Out metnin belirtilen yere (sağa, sola vs..) doğru kaymasını saplar.
- Blur : Bulanık halden, anlaşılır hale gelmesini sağlar.
- Transform'dan Typewriter'a kadar olan efektleri deneyerek öğrenebilirsiniz.
İstediğiniz efekte tıkladıktan sonra yukarıdaki bölümde butonuna tıklarsanız farkı efektler ortaya çıkacaktır. Efektlerin o esnada nasıl bir efekt olduğunu görmek için butonuna tıklayın ve yazınıza bakın.
Bir texte efekt koymayı öğrendiniz. Şimdi resime nasıl efekt koyulur onu anlatacağım. Resim koymak için menüden Insert / Image veya butonuna tıklayınız. Gerisi zaten yukarıda anlattığım gibi.
Buton Hazırlama
Buton hazırlamak için butonuna veya Insert / Button seçeneğini seçiyoruz. Sonra OutLine'da şu şekil çıkıyor.
- Up State : Butonunuzun varsayılan görüntüsü
- Over State: Üstüne gelindiğinde
- Down State:Yazıya tıklandığında oluşacak görüntülerdir.
Butonunuza URL vermek için vereceğiniz bölüm seçiliyken Actions'a geliyoruz. Add Event(Olay Ekle) 'dan On Press (Basıldığında) 'e basıyorsunuz. Diğerlerine basarsanız Üstüne Gelindiğinde ve Sürüklendiğinde anlamını taşır.
Aynı yerdeki Add Action(Hareket Ekle)'den... Ne anlama geldiklerini açıklıyorum.
- Play : Oynatmak anlamında kullanılan bu seçenek bir filmi veya buna benzer oynatıcıları oynatmaya yarar. Çıkna yerdek, URL 'ye oynatacağınız nesnenin yolunu yazın ve target bölümüne de _self, _top, _parent, _blank 'dan birini yazın.
- Stop :Buda oynatılan yeri durdurmak için kullanılır.
- Go to Frame: Anlamı çerçeveye git demektir. Yani eğer belirtilen olay olduktan sonra TimeLine'daki (Birazdan anlatacağım) belirtilen bölgeye git anlamındadır
- Number : Gideceği Frame numarası
- Next:Sonraki Frame'e
- Prev:Önceki Frame'e gitmesini sağlar.
- Scene'de yukardakiler gibi. Sırasıyla Bu Scene'e git. İlk'e git. Sondakine git. Öncekine ve sonrakine git. Diğeride belirtilen scene'e git anlamı taşır
- Play Sound:Ses oynatmak içindir. Import'a basın ve duymak istediğiniz sesi seçin. Daha sonra Options'a gelerek sesin kaç kere çalacağını ve başlamasını istediğiniz tarzı ayarlayın. Okey'e basıp çıkın. Sesin eklendiğini göreceksiniz.
- Stop Sound: Bu da sesi durdurmak için kullanılır. Özellikleri Play Sound ile aynıdır.
- Stop All Sounds: Bütün sesleri durdurur.
- Go to URL: Belirtilen internet adresine gider. Target bölümüne _self, _top, _parent, _blank 'dan birini yazın.
- Mailto:Mail atmak için
Scene Ekleme ve TimeLine
SCENE EKLEMEK
Scene Ne İşe Yarar:Örneğin: bir metin yazdınız ve efektlerini yerleştirdiniz. Yeni bir text hazırlayacaksınız ve bunu az önceki efektli yazıdan sonra, yeni bir sayfaya yerleştirmeyi düşünüyorsanız. Eğer Scene yaratmazsanız, yeni yaptığınız yazı az önceki yazının üstüne biner ve sizin de düşündüğünüz gibi hiçbir anlamı kalmaz.Scene eklemek için Insert / Scene veya butonuna tıklayın. Sonra OutLine gelin. Scene 2'nin eklenmiş olduğunu göreceksiniz. Şimdi yeni bir yazı veya resim ekleyip ikinci sayfanızı oluşturabilirsiniz.
TIMELINE
TimeLine yazdığınız yazıları veya oluşturduğunuz resimleri dizayn etmenize yarayan bölümdür.TimeLine'da Neler Yapılır?
Efektlerin hızlarını ayarlayabilirsiniz.
- Bir efektin üzerine mouse ile tıklayın. Yani seçili hale getirin.
- Efektin başına veya sonuna gelin. Mouse imleci değişecektir.
- Tıklayın ve elinize kaldırmadan uzatırsanız efektiniz olduğundan daha yavaş bir hal alacaktır. Kısaltırsanız efektiniz kısaldığı kadar hızlanacaktır.
Ve işte Yazının Sonu..
Uzun bir Anlatım Oldu ama beklenen ve Faydalınılacak bir anlatım olduğu kanısındayım.
Not: Buradaki Anlatım Kesinlikle BENDEN! İzin Alınmadan Başka Bir Sitede Yayımlanamaz!