Microsoft .NET: Gelecek Kuşak Ürünler ve Hizmetler
Uzun vadede, tüm uygulama yazılımları, Internet üzerinden abonelik yoluyla bir hizmet olarak sunulacak. Bu sayede Microsoft ve diğer yazılım hizmeti sağlayıcıları daha iyi bir müşteri hizmeti, şeffaf kurulum ve yedekleme ve ürün geliştirme sürecine olumlu geri bildirimleri yansıtabilecekler. Bir hizmet olarak sunulan yazılım, aynı zamanda Microsoft ve bağımsız geliştiricilerin yedekleme ve virüslere karşı koruma konusunda daha hızlı yanıt verebilmesini sağlayacak.
Zamanla yazılım uygulamalarımızın büyük bir bölümünün abonelik hizmetlerine dönüşeceğini düşünüyoruz. Bu arada mevcut platformlarımızı ve uygulamalarımızı sunmaya devam ediyoruz. Başlangıçtan itibaren, Microsoft aşağıdaki çok çeşitli .NET ürünleri ve çözümleri sunacak:
Ø Windows.NET- Gelecek kuşak Windows masaüstü platformu olan Windows.NET, bağlantı kurma, yaratıcılık, yönetim, eğlence desteği sunuyor ve kullanıcıların dijital yaşamlarını kontrol edebilmelerini sağlıyor. Temel .NET yapı taşı hizmetleri ile sıkı bir entegrasyon halinde olarak dijital ortam ve birlikte çalışma alanında entegre destek sunuyor ve kişiselleştirilebiliyor. MSN.NET, bCentral for .NET ve Office.NET gibi .NET hizmetleri tarafından programlanabiliyor. Windows.NET, .NET uygulamaları ve hizmetleri yazmak isteyen geliştiriciler için zengin bir platform sunuyor. Microsoft, aynı zamanda .NET hizmetleri içermeyen Windows platformu sürümleri sunmaya ve bu sürümleri desteklemeye devam ediyor.
Ø MSN.NET- MSN'in lider içerik ve hizmetlerini yeni .NET platformu ile birleştiren MSN.NET, tüketicilerin tek bir dijital kişilik yaratmasına olanak sağlayacak ve her zaman, her yerden, her cihazdan bilgiye, eğlenceye ve insanlara tutarlı, sorunsuz ve güvenli bir erişim sağlamak üzere akıllı hizmetlerden yararlanacak. MSN.NET, şu anda test aşamasında olan yeni bir entegre istemci üzerinde kurulu olacak.
Ø Kişisel Abonelik Hizmetleri- Microsoft, MSN.NET'e ek olarak , .NET platformu üzerinde mevcut Microsoft eğlence, oyun, eğitim ve verimlilik ürünleri üzerine kurulu olan müşteri hizmetleri sunacak. Bu hizmetler insanlara geleneksel masaüstü uygulamalarının gücünü sunarken aynı zamanda yeni .NET User Experiences ailesinin esnekliği, entegrasyonu ve gezinme desteğini sağlayacak.
Ø Office.NET- İletişim, tarama ve belge düzenleme işlemlerini tek bir ortamda yapabilmenizi sağlayan evrensel arayüz teknolojisi dahil olmak üzere gelişmiş iletişim ve verimlilik araçları sayesinde kullanıcılar, bilgi ile bütünsellik içerisinde etkileşim kurabilecekler. Evrensel birlikte çalışma hizmetleri sayesinde herkes firma içerisindeki ve dışındaki insanlarla birlikte çalışabilecek. Akıllı istemciler ve hizmetlere dayalı yeni mimari zengin işlevsellik, performans ve tüm makinalara otomatik kuruluma olanak verecek. Microsoft, .NET hizmetlerine sahip olmayan Office sürümlerini de sunmaya ve desteklemeye devam edecek.
Ø Visual Studio.NET- MSDN ve Windows DNA 2000 sunucuları tarafından tamamen desteklenen XML-esaslı programlama modelleri ve araçları. Bağımsız makinalarda, kurumsal veri merkezlerinde ve Internet üzerinde çalışan büyük ölçüde dağınık, programlanabilir hizmetlerin kolayca sunulabilmesini sağlar.
Ø bCentral for .NET- Küçük ve büyümekte olan işletmelere yönelik yüksek teknoloji ürünü abonelik hizmetleri ve araçları. .NET platformu üzerinde gerçekleşen mesajlaşma ve e-posta, gelişmiş ticari hizmetler ve yeni bir müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) hizmeti içerir. Gelişmiş ticari hizmetler ve müşteri ilişkileri yönetim hizmeti, küçük ölçekli işletmelerin müşterilerine çevrim içi hizmet verebilmesine olanak sağlayacak. İşlevsellik, çok sayıda kataloğun barındırılması için destek sunacak ve kişiselleştirilmiş hizmet sunulmasını sağlamak üzere müşteriler ile olan etkileşimin takip edilebilmesini sağlayacak.
Sonuç: Net Devrimi
On yıl önce Microsoft "Bilgi Parmaklarınızın Ucunda" vizyonunu benimsemişti. O tarihten bu yana bilgi hala 4800 baud hızda bağlanan modemlerle iletiliyor, mesajlar hala elektronik posta yerine faksla gönderiliyor, üstelik pek az kişi Internet'in ne anlama geldiğini biliyor. İnsanların istedikleri bilgilere ulaşabileceği bir dünya öngörmüştük, oysa ellerindeki aygıtları kullanarak bu bilgilere ulaşmak istediklerinde hangi teknolojileri kullanabilecekleri konusunda hiçbir çalışmamız olmamıştı. Bugün artık bu konuyu çözümleyebiliyoruz.
Hem bilgi işlem hem de haberleşme teknolojilerinden yararlanan Microsoft .NET platformu, yirmi birinci yüz yılın ilk on yıllık dönemine damgasını vuracak.
Microsoft .NET bilgi işlemi ve haberleşmeyi hiç olmadığı kadar kolay ve basit bir hale getirecek. Yeni kuşak Internet servislerini içerecek ve on binlerce geliştiricinin yeni ve devrimci çevrim içi hizmet ve iş türleri oluşturabilmesini sağlayacak. Artık ipler elinizde olacak, kişisel bilgilerinizi, dijital kimliğinizi ve verilerinizi daha iyi koruyabileceksiniz. Üstelik tüm bu olanaklara yazılım ile sahip olacaksınız.
Microsoft .NET'in başarısı diğerlerinin bu başarıyı paylaşma isteğine bağlı. Microsoft'un iş felsefesi her zaman düşük maliyetli, yüksek hacimli, üstün performanslı yazılımlar üretmekten yana oldu. Microsoft bu yazılımlarla tek tek ve kurumsal kullanıcıları güçlendirmeyi, müşteriler, ortaklar ve bağımsız geliştiriciler için fırsat oluşturmayı hedefliyor. İşte bu felsefe Microsoft'u rakiplerinden ayırıyor; Microsoft .NET bu farklılığı yeni bir düzeye taşıyor.
NET, COM’ un SONU MU ?
Microsoft.NET tanıtıldı: Gelecek Nesil Internet Platformu
Microsoft.NET, bilgisayar kullanımını ve iletişimi farklı yöntemlerle buluşturan araç ve hizmetlere sahip, açık Internet protokolleri ve standartlarına dayalı yepyeni bir platformdur. Burada amaç, Internet esaslı bilgisayar kullanımını ve iletişimi, işletmeler ve tüketiciler için daha kolay kullanılabilir, daha kolay kişiselleştirilebilir ve daha verimli hale getirmek.
.NET kavramı ile tanışan, ve bu yeni Microsoft atılımı ile karşılaşan pek çok kişinin aklında benzer sorular oluşuyor. Bu ortak soruların yanı sıra ortaya çıkan bir başka ortak durum da .NET ‘i tam olarak kavrayamamaktan kaynaklanan yanlış anlamalar oluyor.
Bir çok programcı için .NET oldukça hoşa gidecek yenilikler içeriyor. Ancak unutmamamız gereken nokta, .NET ‘in sadece teknik anlamda gerçekleştirilmiş birkaç yenilikten ziyade Microsoft tarafından uzun çalışmalarla ortaya çıkan yepyeni bir vizyon olduğu.
Bu yazıda sizlerle birlikte IT yöneticileri ve mevcut Microsoft teknolojileri ile yatırımlarının geleceğini düşünen herkes için .NET ‘in ne anlama geldiğini incelemeye çalışacağız.
Bir IT yöneticisi açısından yeni bir teknoloji , bir programcıya göre daha farklı anlamlar taşır. Bir programcı için bir işi daha kısa zamanda daha verimli, daha yüksek bir performansla ve tabii ki daha kolay yapmak her zaman tercih edilecek bir durumdur. Ancak yeni duyurulan bir programlama aracı veya dili, belki de bir programcının gözlerinin ışıldamasına sebep olurken, bir IT yöneticisi için durum daha karmaşık olabilir.
Bir çok programcı için .NET oldukça hoşa gidecek yenilikler içeriyor. Ancak unutmamamız gereken nokta, .NET ‘in sadece teknik anlamda gerçekleştirilmiş birkaç yenilikten ziyade Microsoft tarafından uzun çalışmalarla ortaya çıkan yepyeni bir vizyon olduğu.
Bu yazıda sizlerle birlikte IT yöneticileri ve mevcut Microsoft teknolojileri ile yatırımlarının geleceğini düşünen herkes için .NET ‘in ne anlama geldiğini incelemeye çalışacağız.
Bir IT yöneticisi açısından yeni bir teknoloji , bir programcıya göre daha farklı anlamlar taşır. Bir programcı için bir işi daha kısa zamanda daha verimli, daha yüksek bir performansla ve tabii ki daha kolay yapmak her zaman tercih edilecek bir durumdur. Ancak yeni duyurulan bir programlama aracı veya dili, belki de bir programcının gözlerinin ışıldamasına sebep olurken, bir IT yöneticisi için durum daha karmaşık olabilir.
Programcılar kod yazmaktan sorumlu kişiler olarak genelde yenilikleri bu perspektiften değerlendirme alışkanlığına sahiptirler. Ancak IT yöneticileri için ortada düşünülmesi gereken maliyet, ve mevcut yatırımların verimliliğin korunması gibi noktalar da vardır.
İsterseniz biraz daha somut bir tarz ile devam etmeye çalışalım, ve bu yazıda tartışmaya çalışacağımız COM, COM+, DCOM gibi kavramları da işin içine katalım.
Eğer Microsoft teknolojileri üzerinde çalışan bir sistemden sorumlu bir yönetici iseniz, bu kavramlar size oldukça tanıdık gelecektir. COM , yani Component Object Model, uzun zamandır yazılım dünyasının gündeminde olan ve doğumunu izleyene 8 yıl civarında bir süre boyunca sürekli evrim geçiren bir teknoloji. Yazı boyunca mümkün olduğunca kolay bir anlatım sağlamak açısından , .NET öncesi teknolojileri COM genellemesi ile adlandıracağız, ancak bu kısaltma ile COM’u izleyen, .NET ‘e kadar tüm teknolojileri de kastediyoruz.
Oldukça uzun sayılabilecek ömrü boyunca COM hemen her tür işletmede kendine uygulama alanı bulmuş bir kavram. Özellikle Visual Basic gibi hızlı yazılım geliştirme araçları sayesinde COM, ve ona dayalı teknolojiler büyük bir hızla gelişti ve yayıldı.
Ancak kurumlar arasındaki entegrasyon ve rekabetin artması ile birlikte bu teknolojilerin evrimi üzerindeki baskı da arttı. Artık yazılım geliştiricilerden ve dolayısıyla IT yöneticilerinden beklenen şey, daha hızlı ortaya çıkan projeler, mevcut standartlarla daha kolay entegrasyon ve daha yüksek verimlilik oldu...
Bu durumda bu teknolojileri ortaya çıkaranların da işi oldukça zorlaştı. Üzerinde milyonlarca satır kod yazılmış , ve dolayısıyla milyarlarca dolar yatırım yapılmış teknolojileri bir çırpıda bir kenara atamazsınız. Bir yandan da geriye dönük uyumluluğu ihmal etmeden sürekli artan ihtiyaçları karşılayabilecek yeni çözümleri sunmanız gerekiyor.
.NET bu anlamda gerçekten çok iddialı bir adım. O kadar fazla yenilik içeriyor ve o kadar fazla şey vaat ediyor ki, pek çok yöneticinin kafası karışıyor, doğal olarak ortaya çıkan sorular yanlış anlamalara dönüşüyor.
Dilerseniz bir parça teknik detaylara da yer vererek .NET öncesi ve sonrası sizin için ne anlama geliyor bir bakalım.
Yorum Gönder