İlk yapmanız gereken içinde FORMAT ve FDISK programları olan bir sistem disketi hazırlamak.Bunun bir yolu DOS'a geçip FORMAT a: /u /s /v:sistem yazmaktır. Daha pratik bir yol da Windows 98 başlangıç disketini kullanmaktır. Bu diskette fdik için gereken dosya bulunuyor.
Bu disketle bilgisayarı yeniden başlatarak FDISK yazıyoruz. Karşınıza gelen "Büyük disk özelliğini etkinleştirmek istiyor musunuz?" sorusunu, eğer sabit diskiniz 512 MB'dan büyükse,E (Evet harfine basarak geçeceksiniz. Eğer Fat16 dosya sistemi kullanmanız gerekiyorsa H harfine basarak bu ekranı geçmelisiniz.
Karşımıza Fdisk ana menusu çıkıyor. İlk olarak 4 nolu tuşa basarak sabit diskimizin şuanki durumunu görüyoruz. Bu bölümde sabit diskinizin kapasite ve bölümlendirme bilgilerini alabilirsiniz.
Bölüm bilgisini gördükten sonra sabit diskinizi ne şekilde bölümliyeceğinizi hesaplayabilirsiniz. Örneğimizde 500 MB ve 534 MB olmak üzere iki parçaya böleceğiz. ESC tuşuna basarak Ana menuye dönüyoruz. Ardından 3 nolu tuşa basarak şu anki bölümü sileceğiz.
Karşınıza gelen ekranda silmek istediğimiz bölümü seçerek bu bölümü siliyoruz. Ardından tekrar ESC tuşuna basarak Ana Menü'ye dönüyoruz
Ana Menü'de 1 numaralı tuşa basarak ilk bölümü yaratacağımız ekrana geçiyoruz. Şu ana kadar hiç bölüm yaratmadığımız için ilk olarak 1 seçeneği ile birincil DOS bölümü yaratmamız gerekiyor.
1 tuşuna basdtığımızda Fdisk önce kullanabileceğiniz en büyük alanı hesaplıyor. Bir başka deyişle diskin tamamını gösteriyor. Bu durumda ister sabit diskinizin tamamını kullanabilir, isterseniz bölümleyebilirsiniz. Biz daha önce planladığımız gibi 500 MB'lık ilk alanımızı yaratmak için en sağ alt köşede bulunan kutuya 500 yazıyoruz.
Resimde 500 yazıp enter tuşuna bastıktan sonraki ekran gözükmektedir
ESC tuşu ile ana menüye geldikten sonra 1 nolu menüye "Uzatılmış..." yani ikinci bölümümüzü yaratmak üzere giriyoruz. Karşımıza gelen menüden 2 nolu seçeneği seçiyoruz.
Karşımıza çıkan ekran size kullanılabilir olan disk boyutunu gösteriyor. Burada ister tamamını isterseniz ayırmak istediğiniz bölüm için gerekli disk kapasitesini girerek enter tuşuna basıyoruz
Karşımıza uzatılmış bölüm bilgisini gösteren ekran geliyor ESC tuşuna basarak çıkıyoruz.
ESC ile çıktığımızda karşımıza bir uyarı mesajı çıkıyor. Burada mantıksal sürücü olan D sürücüsü için değer girmemiz gerekiyor. Direk enter tuşuna basarak uzatılmış dos bölümü için ayırdığımız tüm alanı onaylıyoruz.
ESC tuşuna bastıktan sonta ana menüye tekrar dönüyoruz. Aşağıda bir uyarı mesajı şimdi "bir etkin sürücü atamamız için" uyarıyor. Yani "bilgisayar C sürücüsü olarak hangi bölümü tanısın?" sorusunun cevabını vermemiz gerekiyor.
Etkin sürücü olarak ilk atadığımız bölümü seceçeceğiz. Bunun için 1 seçeneğini giriyoruz. Ardından ESC tuşu ile ana menüye tekrar dönüyoruz.
Tüm işlemleri tamamladık, artık ana menüdeyken ESC tuşuna basarak FDISK programından çıkabiliriz. Karşımıza değişikliklerin etkin olması için bilgisayarı yeniden başlatmamız gerektiğini bildiren bir mesaj çıkacaktır. Tekrar ESC tuşuna bastıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatabiliriz. Son olarak da sistem disketimizle bilgisayarı açıp format c: /s komutu ileC sürücüsüne ardından format d: komutu ile D sürücüsüne format atıyoruz.